Zdrowa konfitura z porzeczek

Lato to wyjątkowa pora roku, podczas której możemy cieszyć się zasłużonym odpoczynkiem od pracy i szkoły, wybrać na ciekawą wycieczkę i poznawać nowe miejsca. To również czas, w którym pojawiają się nasze ulubione owoce sezonowe, które chętnie spożywamy na surowo lub przygotowujemy różne potrawy z ich dodatkiem.

Czarna porzeczka idealna na konfiturę

konfitura z czarnej porzeczkiKtóż z nas nie lubi delektować się słodkim smakiem truskawek, malin, czereśni lub dojrzewających w słońcu porzeczek? Lato to czas, gdy możemy cieszyć się tymi smakami do woli. Jeśli jednak pragniemy zachować je na dłużej, z pewnością podoba nam się pomysł przygotowania własnych przetworów. Konfitura z czarnej porzeczki sprawdzi się zarówno jako element śniadania lub podwieczorku, jak i dodatek do ciasta czy zimowej herbaty. Dzięki takiemu dżemowi zamkniemy w słoiku naszą ulubioną porę roku i będziemy mogli do niej wracać w długie, zimowe wieczory. Przygotowanie konfitury z porzeczek nie jest trudne, musimy jednak uzyskać dobrej jakości owoce. Dobrze, gdy pochodzą one z upraw ekologicznych, gdyż dzięki temu wspieramy naszą planetę i lokalnych rolników. Czarna porzeczka to prawdziwa bomba witaminowa, dostarczająca naszemu organizmowi wielu cennych składników. Dlatego, jeśli tylko mamy szansę, warto wykonać z niej jak najwięcej przetworów na zimę. Jeśli zaś obawiamy się, że nie mamy na to czasu, zawsze możemy zakupić je w sklepie. Warto zawsze zwrócić uwagę na ich skład i pochodzenie owoców.

Konfitura z czarnej porzeczki to lato zamknięte w słoiku. Jeśli pragniemy się nim cieszyć każdego dnia, warto rozważyć możliwość wykonania takiego dżemu. To wspaniała zabawa dla całej rodziny, która daje nam satysfakcję z dobrze wykonanego zadania. Z pewnością docenimy ten trud w długie, zimowe wieczory.