O prozdrowotnych właściwościach miodu wie każdy z nas. Jednak jak wiemy odmian dostępnych na rynku jest mnóstwo. Do najczęściej spotykanych możemy zaliczyć wielokwiatowy oraz spadziowy. Jednak w ostatnich latach na sporej popularności zyskuje miód manuka. Jaka jest jego historia i skąd pochodzi? Dlaczego warto po niego sięgać i to nie tylko w okresie jesienno-zimowym? 

Prozdrowotne właściwości miodu manuka 

miód manuka cenaMiód manuka, aby zagościć na półkach w naszych sklepach musi przejść bardzo długą drogę. Jest on bowiem sprowadzany aż z Nowej Zelandii. Nikogo więc nie powinno dziwić, że jeśli chodzi o miód manuka cena nie należy do najniższych. Jednak biorąc pod uwagę liczne właściwości jakimi dysponuje produkt, zdecydowanie jest wart swojej ceny. Jakie są to więc właściwości? Przez wielu to właśnie ta odmiana miodu uważana jest za najzdrowszą na całym świecie. W jego składzie bowiem możemy spotkać niezwykle wysoką zawartość metyloglioksalu. Jest to substancja występująca w nektarze kwiatów manuka. To właśnie ona sprawia, że miód ma niemal zbawienne właściwości dla naszego organizmu. W substancji tej występują liczne związki, między innymi flawonoidy, fenolokwasy oraz leptozyna – odpowiedzialne za działanie przeciwbakteryjne i bakteriostatyczne. Miód sprawdza się doskonale w przypadku osób borykających się z chorobami układu oddechowego. Jest również niezwykle pomocny w walce ze stanami zapalnymi dziąseł i ozębnej. Tak samo jak inne odmiany miodu, manuka również jest doskonałym wyborem w walce z grypą, a nawet z ospą wietrzną. 

Warto jednak pamiętać, że miód nie jest w stanie zastąpić nam przepisanej przez lekarza farmakoterapii. Jest on jedynie dodatkowym elementem, który pomoże w walce z chorobami o różnym podłożu. Na szczególną uwagę powinny uważać osoby borykające się z insulinoopornością oraz diabetycy. Wówczas zanim sięgniemy po miód manuka należy skonsultować się z diabetologiem. 

Related Posts